Hai semua. Ini adalah entri ketiga untuk percubaan pertama kali memasak sesuatu. Hari ini saya akan kongsikan pengalaman memasak nasi lemak buat pertama kali.
Nasi lemak ni boleh dikatakan sebagai makanan kebangsaan Malaysia. Hal ini kerana, makanan ini bukan sahaja popular dalam kalangan masyarakat berbilang kaum tetapi popular juga dalam kalangan pelancong. Salah satu menu wajib jika pelancong berkunjung ke Malaysia.
Sebenarnya, ada banyak versi nasi lemak. Kalau nasi lemak yang klasik, ada nasi, telur rebus, timun, ikan bilis dan sambal. Biasanya, nasi lemak akan dibungkus dengan daun pisang.
Sebenarnya, ada banyak versi nasi lemak. Kalau nasi lemak yang klasik, ada nasi, telur rebus, timun, ikan bilis dan sambal. Biasanya, nasi lemak akan dibungkus dengan daun pisang.
Namun, sekarang ni dah banyak pengubahsuaian terhadap nasi lemak. Ada yang hidangkan dengan telur mata kerbau, ada yang hidangkan dengan ayam goreng dan sebagainya.
Jom kita lihat nasi lemak versi keluarga Jannah. Untuk telur, kami sediakan telur mata kerbau dan telur rebus.
Kalau kita lihat dalam gambar di atas, semua elemen lengkap. Tak adalah susah sangat nak masak nasi lemak cuma perlukan masa yang lama sebab banyak elemen kena disediakan. Sambal dan kacang tu yang paling mengambil masa yang lama.
Sekarang ni susah nak jumpa nasi lemak yang lengkap dengan semua elemen dan harga murah. Jadi, kalau masak sendiri, dapatlah ikut citarasa sendiri. Tapi kalau kesuntukan masa, beli jelah sambil kita membantu mereka yang mencari rezeki melalui penjualan nasi lemak.
Anda pula sukakan nasi lemak versi mana? Jangan lupa kongsikan di ruangan komen.
Pertama Kali Cuba Masak Nasi Ayam
Mungkin lepas ni ada menu lain pula saya akan cuba masak untuk pertama kalinya. Nantikan entri baru untuk siri Experience. Sampai sini saja entri hari ini.
pernah pertama kali masak nasi lemak, nasi jadi lembik sebab tak dapat agak kandungan air dan santan...
ReplyDeleteNak tentukan kuantiti air dan santan ni yang paling mencabar kan.
Deletemasak nasi lemak sendiri memang puas sebab boleh masak lauk ikut citarasa kita, yg penting sambal kena sedap baru menambah..hehe
ReplyDeleteBetul tu. Sambal memainkan peranan penting.
DeleteNampak sedap macam bukan pertama kali masak nasi lemak, hasil tangan pro.
ReplyDeleteTerus rasa nak masak nasi lemak untuk breakfast esok.
Menjadi sebab ada orang lain tolong😁. Bolehlah masak nasi lemak esok.
DeleteCukup lengkap ni. Sedap nampak tau!
ReplyDeleteTerima kasih😁.
DeleteCukup lengkap nasi lemak dana nie..
ReplyDeletekalau kak sha suka tambah sambal sotong kering..
Tak pernah lagi cuba sambal sotong kering.
Delete