Hai semua. Jumpa lagi dalam perkongsian resepi di blog The Wonderful Jannah. Hari ini saya ingin kongsikan resepi jantung pisang goreng berlada.
Tanpa melengahkan masa, mari kita baca resepinya.Bahan-bahan
Jantung pisang-dicelur
2 sudu bawang kisar (bawang merah, bawang putih & bawang besar)
2 sudu ikan bilis tumbuk (boleh ubah kuantiti)
1 sudu lada kering kisar
Air-secukupnya
Garam-kalau belum cukup masin
Minyak masak-untuk menumis
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang kisar, ikan bilis dan lada kering.
2. Setelah bahan tumis garing, masukkan jantung pisang dan kacau.
Garam-kalau belum cukup masin
Minyak masak-untuk menumis
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang kisar, ikan bilis dan lada kering.
2. Setelah bahan tumis garing, masukkan jantung pisang dan kacau.
3. Masukkan air dan biarkan seketika.
4. Masukkan garam dan kacau hingga sebati.
4. Hidangkan jantung pisang yang sudah siap dimasak.
Bagi yang tak boleh makan pedas, tak perlu gunakan lada kering. Gunakan bawang dan ikan bilis pun dah sedap rasanya. Sesiapa yang ada resepi menarik menggunakan jantung pisang, dipersilakan untuk kongsi di ruangan komen.
Selamat mencuba dan jumpa lagi dalam entri akan datang.
*Kalau dah cukup rasa masin, tak perlu tambahkan garam.
Baca resepi yang lain:
jantung pisang is bae haha sedap resipi jannah ni nak buat jugak lah
ReplyDeleteFarhana Jafri
Bolehlah share di blog lepas dah cuba resepi ni😁.
Deletetambahkan belacan
ReplyDeletejadilah jantung pisang goreng belacan berlado
Saya tak pernah cuba lagi tambahkan belacan,WP.
DeleteMacam-macam resepi boleh dicuba dengan menggunakan janung pisang. Tq for sharing.
ReplyDeleteYou're welcome😊.
DeleteSelalu rebus je, menarik juga buat tumis macam nie..
ReplyDeleteOoh. Keluarga saya selalu masak jantung pisang macam ni.
Deletemacam sedapp
ReplyDeleteSedap. Bolehlah cuba nanti, Cuya.
Delete