Hai semua. Bertemu lagi dalam sesi perkongsian resepi. Untuk entri hari ini, saya ingin kongsikan resepi garlic bread yang simple dengan menggunakan roti putih Gardenia.
Sebenarnya, adik saya yang cadangkan hidangan ni. Memandangkan ada roti yang nak tamat tempoh tak lama lagi, lebih baik dibuat garlic bread daripada terbazir begitu saja. Lagipun cara penyediaannya sangat mudah.Jom kita lihat resepinya.
Bahan-bahan
Roti putih Gardenia
Bahan-bahan
Roti putih Gardenia
Bawang putih-dicincang
Mentega-secukupnya
Cara memasak
1. Masukkan bawang putih dan mentega ke dalam satu mangkuk.
2. Gaul dan lenyek bawang putih (lebih hancur, lebih bagus).
Kalau ada cadangan untuk hidangan roti yang mudah dan sedap, dijemput untuk kongsikan di ruangan komen.
Selamat mencuba dan jumpa lagi dalam entri lain.
Mentega-secukupnya
Cara memasak
1. Masukkan bawang putih dan mentega ke dalam satu mangkuk.
2. Gaul dan lenyek bawang putih (lebih hancur, lebih bagus).
3. Potong roti Gardenia menjadi dua bahagian.
4. Sapu campuran mentega dan bawang putih ke atas roti.
5. Panaskan oven selama 5 minit pada suhu 150 °C.
6. Bakar roti selama 10 minit pada suhu 150 °C (kurangkan/tambahkan masa mengikut kesesuaian).
7. Hidang garlic bread yang sudah siap dibakar.
Garlic Bread Yang Sudah Siap Dibakar |
Abaikan dua biji tauhu bergedil dalam gambar tu😂. Alang-alang nak gunakan oven, terus panaskan tauhu bergedil sekali. Rasa garlic bread tu sedap. Tapi lain kali kena lenyek bawang putih tu lagi hancur.
Kalau ada cadangan untuk hidangan roti yang mudah dan sedap, dijemput untuk kongsikan di ruangan komen.
Selamat mencuba dan jumpa lagi dalam entri lain.
Baca resepi yang lain:
Nanti nak cuba la :)
ReplyDeleteBoleh. Dipersilakan cuba, ABM.
Deletethanks share resepi :)
ReplyDeleteYou're welcome.
Deletemudah sangat dan sedap.. puas makan bila buat sendiri..
ReplyDeleteBetul tu, Kak Sha. Tapi kalau makan dengan mushroom soup lagi sedap.
Delete