Resepi Sawi Raja Goreng Belacan

Hai semua. Kita bertemu lagi dalam sesi perkongsian resepi di blog The Wonderful Jannah. Hari ini saya akan kongsikan resepi sawi raja goreng belacan.

Sebenarnya, saya tak pernah masak atau makan sawi raja ni. Jadi, saya tak pastilah resepi apa yang sesuai.

Memandangkan mak saya cadangkan supaya goreng dengan belacan, saya pun ikut sajalah.

Mari kita lihat resepinya.

Bahan-bahan
Sawi raja
1 sudu bawang kisar (bawang merah, bawang putih & bawang besar)
1 sudu ikan bilis tumbuk
Belacan-secukupnya
2 biji cili padi-dihiris
Minyak masak

Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Masukkan bawang kisar dan ikan bilis. 

2. Setelah bahan tumisan garing, masukkan cili padi dan belacan. Kacau dan biarkan seketika.

3. Masukkan sawi raja lalu kacau.

4. Apabila sawi raja sudah layu, tutup api.

5. Hidangkan sawi raja yang sudah siap dimasak.

Sawi Raja Goreng Belacan

Untuk resepi ni, memang saya tak letakkan garam kerana rasa masin daripada belacan dan ikan bilis sudah mencukupi.

Kalau anda tahu resepi lain yang sesuai untuk sawi raja, boleh kongsikan di ruangan komen. 

Comments

  1. Makan lah sayur sayuran..untuk kesihatan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, Etuza. Banyak khasiat sayur-sayuran ni.

      Delete
  2. Tengok rupa paras sawi tu macam sayur kailan....ke bukan?nampak sedap..lepas ni boleh cuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan kailan, Kak SA. Tak tahu lah kalau sayur ni 'adik-beradik' kailan juga😅.

      Delete
  3. Kalau saya, sayur masak macam ni boleh la telan hehehe.

    ReplyDelete
  4. First time mama dgr sawinraja. Mcm sawi.biasa je kan

    ReplyDelete

Post a Comment