Hai semua. Hari ini saya ingin kongsikan resepi masakan tradisional Pahang, iaitu opor daging.
Opor daging ini merupakan hidangan istimewa yang selalu ada di kenduri kahwin. Antara menu yang selalu ada kalau kita pergi ke kenduri perkahwinan di Pahang. Memandangkan pandemik melanda, maka dah lama tak makan opor daging.
Untuk resepi yang akan saya kongsikan ini, kuantiti pes opor, santan dan kerisik tidak semestinya anda ikut 100% seperti saya. Anda boleh sesuaikan mengikut kuantiti daging dan citarasa masing-masing.
Daging pula dipotong besar-besar, bukannya dihiris nipis seperti rendang daging. Saya gunakan daging lembu tapi ada juga orang yang gunakan daging kerbau. Boleh sesuaikan dengan bahan-bahan yang ada di rumah anda.
Jom kita lihat resepinya.
Bahan-bahan1 paket pes opor Puteri Ayu
1 1/2 sudu kerisik (sesuaikan ikut kuantiti daging)
Cara memasak
1. Masukkan air dan daging ke dalam kuali lalu rebus daging tersebut.
2. Setelah air mendidih, masukkan pes opor dan santan ke dalam air rebusan daging (jangan keluarkan daging).
3. Masak dengan api perlahan/sederhana sehingga kuah menjadi pekat dan daging empuk. Pastikan anda kacau opor tersebut sekali-sekala.
Opor Daging Pahang |
Sebenarnya. ini merupakan pertama kali saya cuba masak opor daging. Tak pernah masak sebelum ni sebab kalau nak masak opor daging agak banyak penyediaan dan masa memasak pun lama.
Dalam pes tersebut, sudah ada ketumbar, halia, bawang putih, cili, cengkih, kayu manis, bawang merah, asam jawa dan minyak. Jadi, tak perlu tumis pun.
Sedap, WP.
ReplyDeletemesti sedap ni JR, kak ana ni tak berapa pandai masak menu daging ni, selalu failed.
ReplyDeleteSedap, Kak Ana. Boleh cuba resepi ni nanti.
DeleteWah..nampak sangat sempurna masakan ni..saya suka bila kunyah lembut ja ..boleh telan..
ReplyDeleteDaging lebih lembut kalau dimasak lebih lama.
Deletesedap..rindu nak makan.
ReplyDeletedulu arwah kawan ammi kat kuantan kalau maknya buat, dia rajin postkan ke ammi.
Boleh cuba masak sendiri pula lepas ni, Ammi.
DeleteOhhhh hidang istimewa kenduri di negeri pahang, baru tahuu. First time jugak dengar nama opor ni. Nampak macam daging masak hitam atau kicap gituuu.
ReplyDeleteMungkin opor ni belum terkenal lagi di negeri-negeri lain. Biasanya orang dari negeri lain tahu tentang ikan patin masak tempoyak je.
DeleteAalaaa..terus lapar akak tengok time2 ni...dapnyaaaa
ReplyDeleteKena cepat-cepat cari makanan nampaknya, Kak SA😂.
DeleteMudah bila ada pes nie kan Jannah.. Masakan yang perlu masa lama jadi cepat.. Menarik pula..
ReplyDeleteYa, kak. Dapat jimat masa dan kos juga. Beli beberapa bahan saja.
Delete