Hai semua. Hari ini saya akan kongsikan resepi yang popular di Pantai Timur, iaitu singgang bendi.
Singgang adalah satu masakan yang mudah dimasak dan tidak memerlukan banyak bahan. Minyak juga tidak diperlukan untuk masak singgang ni. Jom kita baca resepinya.Bahan-bahan
1 ulas bawang putih-dihiris
1 biji bawang merah-dihiris
2 kunyit hidup
1 asam keping
Bendi
Air-secukupnya
Garam-secukupnya
Cara-cara memasak
1. Masukkan semua bahan kecuali bendi dan garam ke dalam kuali.
2. Hidupkan api dan biarkan sehingga kuah mendidih.
3. Apabila kuah sudah mendidih, masukkan bendi dan biar seketika.
4. Masukkan garam dan kacau.
5. Hidangkan singgang bendi yang sudah siap dimasak.
Garam-secukupnya
Cara-cara memasak
1. Masukkan semua bahan kecuali bendi dan garam ke dalam kuali.
2. Hidupkan api dan biarkan sehingga kuah mendidih.
3. Apabila kuah sudah mendidih, masukkan bendi dan biar seketika.
4. Masukkan garam dan kacau.
5. Hidangkan singgang bendi yang sudah siap dimasak.
Singgang Bendi |
Sebenarnya, ada macam-macam versi singgang. Ada singgang ikan dan ada juga singgang daging. Bagi yang pernah makan singgang, jangan lupa kongsikan versi mana yang anda suka.
Jumpa lagi dalam entri yang lain.
Baca resepi yang lain:
sedap dimakan begitu saja
ReplyDeleteBetul tu.
Deletebest kalau makan singgang mudah tpi sedap
ReplyDeleteBetul😊.
DeleteCheq macam belum pernah lagi makan singgang, rasanyalah....🤔😂
ReplyDeleteBolehlah cuba lepas ni, CS.
Deletemesti sedap buat hirupan kan Jannah :)
ReplyDeletetak minat sangat singgang hehe.. kadang2 tu ok makan juga.
ReplyDeletetapi bendiiii suka hahaha..
Sedapnya sayur bendi.. buat singgang macam nie pun sedap..
ReplyDelete😁
Delete