Hai semua. Rasanya sekarang ni ramai wanita yang dah kehabisan idea nak masak apa. Jadi, hari ini saya ingin kongsikan resepi sup sayur campur.
Kali ni ada sedikit kelainan sebab dalam satu resepi ada tiga jenis sayur. Selalunya saya goreng je sayur tapi hari ni masak sup pula. Sesuai lah untuk sesiapa yang nak diet. Jom baca resepinya.
Bahan-bahan
Lobak merah
Brokoli
Saderi
3 ulas bawang putih-diketuk
6 biji bebola ikan-dipotong dua
Air-secukupnya(bergantung kepada berapa banyak kuah yang anda mahu)
Garam-secukupnya
Serbuk lada hitam (yang tiada bahan perasa)-secukupnya
Minyak masak-untuk menumis
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih.
2. Apabila bawang putih sudah garing, masukkan bebola ikan.
3. Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan lobak merah dan biarkan seketika (kena masuk lobak merah dulu sebab teksturnya lebih keras).
5. Masukkan brokoli dan saderi lalu kacau.
6. Tambahkan garam dan serbuk lada hitam.
Serbuk lada hitam tu tak wajib. Kalau tak nak letak pun tak apa. Saya gunakan serbuk lada hitam yang tiada MSG dalam resepi ni sebab itu saya letakkan garam. Kalau anda gunakan serbuk lada hitam yang ada MSG, tak perlu letak garam dah. Takut terlebih masin pula nanti😂.
Kali ni ada sedikit kelainan sebab dalam satu resepi ada tiga jenis sayur. Selalunya saya goreng je sayur tapi hari ni masak sup pula. Sesuai lah untuk sesiapa yang nak diet. Jom baca resepinya.
Bahan-bahan
Lobak merah
Brokoli
Saderi
3 ulas bawang putih-diketuk
6 biji bebola ikan-dipotong dua
Air-secukupnya(bergantung kepada berapa banyak kuah yang anda mahu)
Garam-secukupnya
Serbuk lada hitam (yang tiada bahan perasa)-secukupnya
Minyak masak-untuk menumis
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih.
2. Apabila bawang putih sudah garing, masukkan bebola ikan.
3. Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan lobak merah dan biarkan seketika (kena masuk lobak merah dulu sebab teksturnya lebih keras).
5. Masukkan brokoli dan saderi lalu kacau.
6. Tambahkan garam dan serbuk lada hitam.
Sup Sayur Campur |
Serbuk lada hitam tu tak wajib. Kalau tak nak letak pun tak apa. Saya gunakan serbuk lada hitam yang tiada MSG dalam resepi ni sebab itu saya letakkan garam. Kalau anda gunakan serbuk lada hitam yang ada MSG, tak perlu letak garam dah. Takut terlebih masin pula nanti😂.
Baca resepi yang lain:
memang time2 xdak idea ni sup solution terbaik
ReplyDeletehari tu ada ayam beberapa ketul kecil2.. tatau da nak masak apa..
cakap ngan mak sup jela.. letak kentang sayur campak2 da hehe..
Menu campak-campak yang mudah😂.
Deletesedap sup sayur Jannah.. Kalau akak buat memang tak suka letak saderi.. hehehe
ReplyDeleteSaya tak berapa suka sangat saderi😅. Mak saya suka makan saderi.
DeleteSayur feveret mama.. jemput join segment resepi mama
ReplyDeleteOk, mamapp. Nanti saya buat entri untuk segmen tu.
DeleteInsha Allah nanti di cuba resipi ni ya
ReplyDeleteDipersilakan untuk cuba, Cikgu Etuza.
DeleteSup ni kalau dimakan dengan oatmeal pun sedap ni 😋
ReplyDeleteSetakat ni saya tak pernah try lagi makan dengan oatmeal. Tak tahu macam mana rasanya.
Deletesedap nya Jannah masak. Kak Pip suka sayur campur, sup atau tumis, memang happy tummy kalau dapat makan.
ReplyDeleteBolehlah cuba nanti, Kak Pip.
DeleteAda brololi Kat umah nk try la
ReplyDeleteDipersilakan cuba, Mamapp.
DeleteSup sayur lah menu yang selalu jadi pilihan bila dah ketandusan idea tak tahu nak masak apa. Simple pun simple
ReplyDeleteBetul tu.
Delete