Hai semua. Hari ini saya kembali untuk berkongsi resepi yang baru. Rasanya macam dah lama tidak menulis entri untuk resepi. Menu untuk hari ini ialah bayam merah tumis air.
Mesti pelik tiba-tiba saya masak sayur bayam. Selalunya kubis ungu je๐. Sekali-sekala tukar selera. Mana tahu anda boleh dapat idea untuk memasak. Semasa arahan kawalan pergerakan ni lebih baik kalau kita masak sendiri di rumah. Mari baca resepi untuk bayam merah tumis air ni.
Bahan-bahan
Bayam merah
2 ulas bawang putih-diketuk
5 biji bebola ikan-dipotong empat
5 tauhu pok-dipotong dua
Air-secukupnya
Garam-secukupnya
Minyak masak-untuk menumis
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih dan goreng sehingga garing.
2. Masukkan bebola ikan. Kacau buat seketika.
3. Masukkan air dan biar sehingga mendidih.
4. Masukkan bayam merah lalu kacau.
5. Apabila bayam merah sudah layu, masukkan tauhu pok.
6. Masukkan garam dan kacau seketika.
7. Hidangkan bayam merah yang sudah siap dimasak.
Siap sudah bayam merah tumis air. Selamat mencuba. Dialu-alukan untuk berkongsi resepi lain untuk bayam merah di ruangan komen. Jumpa lagi dalam entri yang akan datang.
Mesti pelik tiba-tiba saya masak sayur bayam. Selalunya kubis ungu je๐. Sekali-sekala tukar selera. Mana tahu anda boleh dapat idea untuk memasak. Semasa arahan kawalan pergerakan ni lebih baik kalau kita masak sendiri di rumah. Mari baca resepi untuk bayam merah tumis air ni.
Bahan-bahan
Bayam merah
2 ulas bawang putih-diketuk
5 biji bebola ikan-dipotong empat
5 tauhu pok-dipotong dua
Air-secukupnya
Garam-secukupnya
Minyak masak-untuk menumis
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih dan goreng sehingga garing.
2. Masukkan bebola ikan. Kacau buat seketika.
3. Masukkan air dan biar sehingga mendidih.
4. Masukkan bayam merah lalu kacau.
5. Apabila bayam merah sudah layu, masukkan tauhu pok.
6. Masukkan garam dan kacau seketika.
7. Hidangkan bayam merah yang sudah siap dimasak.
Siap sudah bayam merah tumis air. Selamat mencuba. Dialu-alukan untuk berkongsi resepi lain untuk bayam merah di ruangan komen. Jumpa lagi dalam entri yang akan datang.
Baca resepi yang lain:
sedap buat ratah pun sedap kan jannah :)
ReplyDelete๐
DeleteSedap hirup kuahnya
ReplyDeleteSedap dan berkhasiat, WP๐.
DeleteCantiknya warna kuah dia..๐๐๐ป
ReplyDeleteCantik๐
Deletenenek slalu masak ni hehe.. tapi kalo kite suka amek air dia jela..
ReplyDeletekuah tuuu..
Tak pe, SYM. Kuah dia pun ada khasiat juga.
Delete