Resepi Sosej Masak Kicap Berlada

Hai semua. Kembali lagi dalam resepi berasaskan kicap berlada. Hari ini saya akan berkongsi resepi sosej masak kicap berlada.

Untuk resepi ni, saya gunakan sosej ayam tapi kalau anda nak gunakan sosej daging lembu pun boleh. Boleh ubah ikut citarasa masing-masing. Sama juga dengan bawang. Boleh guna bawang kisar. Tanpa melengahkan masa, jom kita lihat resepinya.

Bahan-bahan
Sosej ayam-dipotong
Bawang merah-ditumbuk
Bawang putih-ditumbuk
Lada kering kisar-kuantiti ikut tahap kepedasan yang diinginkan
Kicap pekat-secukupnya
1 biji tomato-dipotong
Daun sup-dipotong
Daun bawang-dipotong
Air asam jawa-bancuh sedikit asam jawa
Air-secukupnya
Minyak masak

Cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan sosej dan goreng sehingga semua masak sekata. Angkat sosej dan letakkan ke dalam pinggan.

2. Masukkan bawang dan lada kering kisar ke dalam minyak lebihan menggoreng sosej.

3. Setelah bahan tumisan garing, masukkan air asam jawa dan sedikit air. 

4. Apabila kuah sudah mendidih, masukkan kicap pekat dan kacau hingga sebati.

5. Masukkan garam lalu kacau.

6. Masukkan sosej dan kacau.

7. Masukkan tomato, daun sup dan daun bawang. Kacau seketika dan tutup api.

8. Hidangkan sosej yang sudah siap dimasak. 

Sosej Masak Kicap Berlada

Senang je nak masak resepi kali ini. Jangan lupa cuba di rumah. Kalau ada apa-apa cadangan, boleh kongsikan di ruangan komen.

Selamat memasak😊.

Comments

Post a Comment