Resepi Sup Bebola Daging

Hai semua. Rasanya sudah lama saya tak kongsikan resepi di blog ni. Biasanya tiap-tiap minggu ada resepi😂. Jadi, saya kembali dengan resepi sup bebola daging.

Untuk resepi ini, saya gunakan bebola daging lembu yang saya beli di pasar raya bagi memudahkan proses memasak. Kalau anda suka bebola daging yang dibuat sendiri, boleh gunakan bebola daging homemade anda. 

Tanpa membuang masa lagi, jom kita baca resepinya.

Bahan-bahan
Bebola daging lembu
1 sudu bawang kisar (bawang merah, bawang putih, bawang besar)
1 biji bawang merah-dihiris
Rempah (kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang)
1 sudu perencah sup
Air-secukupnya
Garam-secukupnya
Minyak masak-untuk menumis

Hiasan
Daun sup-dihiris
Daun bawang-dihiris

Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang merah.

2. Apabila bawang merah sudah garing, masukkan rempah. Biarkan seketika.

3. Masukkan bawang kisar. Tumis sehingga garing.

4. Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.

5. Masukkan perencah sup. Kacau dan biarkan seketika.

6. Masukkan bebola daging dan biarkan seketika.

7. Tutup api dan hidangkan sup yang sudah siap dimasak. Hiaskan dengan daun sup dan daun bawang.

Sup Bebola Daging

Agak mudah sebenarnya untuk masak sup bebola daging ni. Banyak masa habis untuk menunggu sup mendidih je. Lagi sedap kalau letakkan kentang tapi saya tak letak kentang sebab tak ada kentang kat rumah masa tu. Bagi yang nak letakkan kentang, masukkan kentang terlebih dulu lepas sup tu mendidih.

Selamat mencuba resepi sup bebola daging versi Jannah. Kalau anda anda resepi lain untuk bebola daging, boleh kongsikan di bawah.

Comments

Post a Comment