Resepi Bebola Ikan Masak Kicap

Hai semua. Kembali lagi dalam perkongsian resepi di blog The Wonderful Jannah. Untuk entri kali ini, saya akan kongsikan resepi untuk bebola ikan masak kicap.

Sebelum ini, saya pernah kongsikan resepi sup bebola ikan. Kali ini saya ubah pula cara masakannya. Jom kita lihat bahan-bahan yang diperlukan.

Bahan-bahan
Bebola ikan
2 sudu bawang kisar (bawang merah, bawang putih & bawang besar)
Kicap pekat-secukupnya
Kicap manis-secukupnya
1/2 biji bawang besar-dihiris
Air-secukupnya
Minyak masak-untuk menumis

Cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang kisar.

2. Setelah bawang kisar garing, masukkan bebola ikan dan kacau seketika.

3. Masukkan air, kicap pekat dan kicap manis. Kacau seketika dan biarkan sehingga kuah sedikit surut.

4. Masukkan bawang besar. Apabila bawang besar sudah layu, tutup api.

5. Hidangkan bebola ikan yang sudah siap dimasak.

Bebola Ikan Masak Kicap


Memandangkan kicap dan bebola ikan sudah ada rasa masin, saya tak gunakan garam untuk resepi ni. Kalau anda rasa masih tak cukup masin, bolehlah tambah sedikit garam. Bagi yang suka kuah yang lebih pekat pula, anda boleh didihkan kuah tersebut lama sedikit. 

Selain daripada sup dan masak kicap, apakah resepi lain yang sesuai untuk bebola ikan? Sesiapa yang tahu, dijemput untuk berkongsi di ruangan komen. 

Sampai sini saja entri kali ini. Jumpa lagi. 


Comments

Post a Comment