Hai semua. Hari ini saya ingin kongsikan resepi spaghetti tom yam daging.
Tak pastilah anda perasan ataupun tidak yang saya pernah kongsikan resepi spaghetti tom yam. Tapi resepi kali ini ada kelainan sebab saya tambahkan daging kisar.
Tak merancang pun untuk masak spaghetti tom yam. Adik saya yang request. Jadi, saya pun masakkanlah untuk dia.
Mari kita baca resepinya.
Bahan-bahanSpaghetti-dicelur
2 ulas bawang putih-dihiris
2 ulas bawang putih-dihiris
1/2 biji bawang besar-dipotong dadu
Daging kisar-secukupnya
Daging kisar-secukupnya
Lobak merah-dipotong dadu
Pes tom yam-secukupnya
Timun
Minyak zaitun
Minyak zaitun
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali lalu masukkan bawang putih dan bawang besar.
2. Setelah bawang garing, masukkan pes tom yam.
3. Masukkan daging kisar dan lobak merah lalu kacau.
4. Apabila tekstur lobak merah sudah lembut, masukkan spaghetti. Kacau hingga sebati.
5. Hidangkan spaghetti yang sudah dimasak bersama timun.
Spaghetti Tom Yam Daging |
Memang sedaplah kalau gunakan daging kisar untuk masak spaghetti tom yam. Kebetulan pula ada daging masak kicap masa tu, kami pun tambahkan ke dalam spaghetti. Bertambah sedap dengan adanya dua kombinasi ni.
Kehadiran timun dapat seimbangkan rasa berminyak dan pedas spaghetti tu. Rasa menyegarkan apabila kita makan timun.
Jangan lupa cuba resepi ni nanti. Selamat memasak.
Baca resepi yang lain:
menarik juga resepi ni. nampak sedap :)
ReplyDeleteBoleh cuba resepi ni nanti, kak.
DeleteNampak sedap :)
ReplyDeleteSedap. Sesuai untuk yang nak sedikit kelainan bagi resepi spaghetti.
DeleteAkak tgh x sedap tekak..tgok gambar jannah ni terus buat lapar
ReplyDeleteSemoga cepat sembuh, Kak SA. Nanti boleh cuba resepi spaghetti ni.
DeleteSatu resepi yang menarik.. Masam pedas dan rasa segar dari timun.. Gabungan yang ohsem..
ReplyDeleteBoleh cuba resepi ni nanti, Kak Sha.
Delete