Resepi Ikan Goreng Tumis Bawang

Hai semua. Jumpa lagi dalam entri resepi. Untuk entri hari ini, saya akan kongsikan resepi ikan goreng tumis bawang.

Disebabkan dah bosan asyik makan ikan goreng biasa, saya pun cuba olah sedikit resepi ikan goreng. Saya dapatkan inspirasi daripada resepi tempe goreng yang pernah saya kongsikan sebelum ni. Bagi yang ingin cuba resepi ni, anda bebas menggunakan apa-apa jenis ikan. Terpulang kepada citarasa masing-masing. Jom kita baca resepinya.

Bahan-bahan 
Ikan-digaul dengan serbuk kunyit dan garam
1 biji bawang merah-dihiris
1 biji bawang putih-dihiris
1/2 biji bawang besar-dihiris
1/2 inci halia-dihiris
Minyak masak

Cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan hingga keperangan. Angkat dan letakkan dalam satu pinggan.

2. Masukkan bawang merah, bawang putih, bawang besar dan halia ke dalam minyak lebihan menggoreng ikan.

3. Apabila bawang besar sudah layu, tutup api.

4.  Letakkan bahan-bahan tumisan ke atas ikan yang telah digoreng terlebih dahulu.

Ikan Goreng Tumis Bawang

Resepi ni sangat mudah untuk dimasak dan sedap. Tak perlu sambal dah. Memandangkan saya dah buang tulangnya sebelum dimasak, nak makan pun mudah. Sesiapa yang dah kehabisan idea untuk masak ikan, bolehlah cuba resepi ni.

Selamat mencuba.

Comments

  1. Replies
    1. Tak berapa ingat sebab dah lama dah😅. Rasanya ikan muduk kot.

      Delete
  2. Lauk begini memang menambah-nambah nasi dalam pinggan. Menyelerakan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Kalau tambah kicap manis masa makan lagi sedap.

      Delete
  3. jannah guna isi ikan je ye, sedap ni jannah makan panas-panas kan :)

    ReplyDelete

Post a Comment