Resepi Ikan Patin Goreng Berlada

Hai semua. Sebelum ni saya dah kongsikan resepi ikan patin masak tempoyak. Untuk entri kali ini, saya ingin kongsikan resepi ikan patin goreng berlada.

Kebiasaannya memang orang akan masak tempoyak kalau ada ikan patin. Namun, disebabkan  baru saja makan ikan patin masak tempoyak, saya pun tukar kepada resepi ikan patin goreng berlada. Jom kita baca resepinya.

Bahan-bahan 
Ikan patin-dicuci dengan asam jawa
2 sudu bawang kisar (bawang merah, bawang putih & bawang besar)
1 1/2 sudu lada kering kisar
Air asam jawa-bancuh sedikit asam jawa
Air-secukupnya
Garam-secukupnya
Minyak masak-untuk menumis

Cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan patin hingga keperangan. Angkat dan letakkan dalam satu pinggan.

2. Masukkan bawang kisar dan lada kering kisar. Tumis sehingga garing.

3. Masukkan air asam jawa dan air lalu kacau seketika.

4.  Apabila kuah sudah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ikan patin. Kacau hingga sebati.

4. Masukkan garam dan kacau.

5. Tuang kuah ke atas ikan patin yang telah digoreng.

Ikan Patin Goreng Berlada

Nasib baik percubaan kali pertama ni berjaya. Peminat ikan patin bolehlah cuba resepi ikan patin goreng berlada ni.  Sesiapa yang ada resepi lain untuk ikan patin, dipersilakan untuk kongsi di ruangan komen. Mana tahu saya boleh cuba nanti.

Selamat mencuba dan jumpa lagi dalam entri yang akan datang.

Comments

  1. Ikan patin ni semua jenis masakan sedap haha. Ce try kicap + hirisan cili merah + kentang pula hehee.

    ReplyDelete
  2. Cheq biasa makan ikan keli masak style macam ni, belum try patin lagi. Nampak sedap! 🤓

    ReplyDelete
  3. Selalu patin masak gulai tempoyak, patin goreng berlada nampak sedap juga.

    ReplyDelete

Post a Comment