Hai semua. Entri kali ini adalah berkaitan resepi spaghetti goreng tom yam.
Selalunya kita dengar tentang spaghetti carbonara, bolognese ataupun aglio olio. Namun, saya inginkan sedikit kelainan. Disebabkan Jannah Ramli memang dikenali dengan resepi-resepi berasaskan tom yam, jadi saya dan adik cuba untuk memasak spaghetti goreng tom yam.
Untuk resepi ni, memang saya tak letakkan garam sebab pes tom yam sudah ada rasa masin. Jom kita baca resepi penuh.
Bahan-bahanSpaghetti-dicelur
Bawang putih-dicincang (kuantiti bergantung kepada kuantiti spaghetti)
Bawang besar-dicincang (kuantiti bergantung kepada kuantiti spaghetti)
Bawang putih-dicincang (kuantiti bergantung kepada kuantiti spaghetti)
Bawang besar-dicincang (kuantiti bergantung kepada kuantiti spaghetti)
Sosej ayam-dihiris
Lobak merah-dipotong dadu
Pes tom yam-secukupnya
Air-sedikit sahaja
Minyak masak-minyak zaitun/minyak masak biasa
Lobak merah-dipotong dadu
Pes tom yam-secukupnya
Air-sedikit sahaja
Minyak masak-minyak zaitun/minyak masak biasa
Hiasan (tak wajib)
Timun-dihiris
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bawang putih dan bawang besar.
2. Apabila bawang sudah garing, masukkan sosej ayam.
3. Masukkan lobak merah lalu kacau seketika.
4. Setelah lobak merah agak lembut, masukkan pes tom yam.
5. Masukkan air dan biarkan seketika.
6. Masukkan spaghetti dan kacau hingga sebati.
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bawang putih dan bawang besar.
2. Apabila bawang sudah garing, masukkan sosej ayam.
3. Masukkan lobak merah lalu kacau seketika.
4. Setelah lobak merah agak lembut, masukkan pes tom yam.
5. Masukkan air dan biarkan seketika.
6. Masukkan spaghetti dan kacau hingga sebati.
Nampaknya resepi berasaskan tom yam ni menjadi sekali lagi. Memang sedap spaghetti goreng tom yam. Yang belum pernah cuba, bolehlah cuba masak resepi ni.
Agak-agaknya makanan apa lagi yang sesuai dimasak dengan pes tom yam? Boleh kongsikan di ruangan komen.
Jumpa lagi dalam entri akan datang😊.
*Tambahkan minyak zaitun semasa mencelur spaghetti untuk elakkan spaghetti melekat.
Tak pernah buat version tom yam ni...nak cuba la nanti
ReplyDeleteSaya pun first time cuba versi tom yam ni.
DeleteNampak menarik pula buat versi tomyam nie..
ReplyDeleteMemang menarik, Kak Sha. Beza sikit dari yang biasa.
Deletesedap juga bila di goreng macam ni kan Jannah
ReplyDeleteHaah. Sedap, Kak AJ.
Deletesedapnya spagheti tomyam ni. menarik resepi. nice sharing :)
ReplyDeletesemua bahan ada ni.. nanti kite try :)
ReplyDeletemcm sedap je ni jannah... kakmim salu buat meehoon goreng tomyam je, spagetti x penah lg try.. menarik ni
ReplyDeleteOoh. Bolehlah cuba lepas ni, kakmim.
DeleteNak cuba la untuk cheat day ahad ni.
ReplyDeleterajinnyer., ;p
ReplyDeleteTak delah rajin sangat😅. Tiba-tiba teringin nak makan spaghetti.
Delete