Resepi Masak Lemak Cili Padi Ayam Dan Pegaga

Hai semua. Jumpa lagi dalam entri perkongsian resepi. Hari ini saya ingin kongsikan resepi masak lemak cili padi ayam dan pegaga. 

Untuk resepi ini, saya gunakan ayam kampung. Tapi kalau tak ada ayam kampung, boleh je gunakan ayam biasa (ayam bandar). Sama juga dengan kunyit. Tak ada masalah pun kalau nak gunakan serbuk kunyit.

Tanpa melengahkan masa, mari kita lihat resepinya.

Bahan-bahan
Ayam kampung
Bawang kisar (bawang merah, bawang putih, bawang besar)
Cili padi (kuantiti ikut tahap kepedasan yang diinginkan)-ditumbuk
1/2 inci kunyit hidup-ditumbuk
Pegaga-dicuci bersih
Santan-kuantiti ikut tahap kepekatan yang diinginkan
Air-secukupnya
Garam-secukupnya

Cara memasak
1. Masukkan semua bahan kecuali garam dan pegaga ke dalam kuali.

2. Kacau sehingga sebati.

3. Hidupkan api dan biarkan sehingga kuah mendidih. 

4. Tambahkan garam dan kacau.

5. Masukkan pegaga dan biarkan seketika.

6. Apabila pegaga sudah sedikit layu dan ayam sudah masak, tutup api dan hidangkan masak lemak cili padi yang sudah siap dimasak.

Masak Lemak Cili Padi Ayam Dan Pegaga

Sebenarnya ini percubaan pertama saya untuk masak resepi ni. Dari segi rupa, nampak macam menjadi. Jangan lupa untuk cuba nanti.

Kalau anda ada resepi masak lemak cili padi versi tersendiri, bolehlah kongsikan di ruangan komen. 

Selamat memasak dan selamat menjamu selera.

Baca resepi yang lain:


Comments

  1. sedapnya... lapar pulak tgk tengah hari mcm ni... mls nk keluar mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena cepat-cepat fikir menu apa nak makan😂.

      Delete
  2. uish.. menarik nie Jannah.. campur pegaga.. tq share..

    ReplyDelete
    Replies
    1. You're welcome, Kak Sha😊. Jangan lupa cuba resepi ni nanti.

      Delete

Post a Comment