Hai semua. Bertemu lagi dalam entri resepi. Hari ini saya akan kongsikan resepi sup petola bersama telur.
Resepi ini diubah sedikit sahaja daripada resepi petola tumis air yang saya pernah kongsikan. Tanpa melengahkan masa, mari kita lihat resepinya.Bahan-bahan
2 biji petola-dibuang kulit dan dipotong
3 ulas bawang putih-diketuk
1 biji telur ayam
Air-secukupnya
Garam-secukupnya
Minyak masak-untuk menumis
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih dan tumis sehingga garing.
2. Masukkan air dan biar sehingga mendidih.
3. Masukkan petola lalu kacau dan biarkan seketika.
4. Setelah petola agak layu, masukkan telur dan kacau.
5. Masukkan garam dan kacau seketika.
6. Apabila telur sudah masak, tutup api dan hidangkan petola.
Sup Petola Bersama Telur |
Ringkas sahaja resepi sup petola bersama telur ini. Masa penyediaan dan memasak juga tidak lama. Sesuai bagi yang ada masa terhad untuk memasak.
Sekian sahaja entri kali ini. Jumpa lagi.
Baca resepi yang lain:
sedap ni, selamat hari raya JR
ReplyDeleteSelamat hari raya, Kak AJ.
Deleteini menu sedap.. simple tapi sedap..
ReplyDeletedulu x reti makan petola da makin menua ni belajar la makan sedap rupanya hehe..
Betul tu, simple tapi sedap.
Deletekebetulan semlm aida masak sup telur & suhun, Jannah.
ReplyDeleteabis anak2 makan. aida letak dlm tu carrot & timun jepun.
mesti nak ada sayur, kan :)
partner kan dgn sambal kentang & nasi panas. alhamdulillah.
Betul tu, kak. Kena ada sayur baru lagi sedap.
Delete