Resepi Jantung Pisang Goreng Berlada

Hai semua. Jumpa lagi dalam perkongsian resepi di blog The Wonderful Jannah. Hari ini saya ingin kongsikan resepi jantung pisang goreng berlada.

Tanpa melengahkan masa, mari kita baca resepinya.

Bahan-bahan
Jantung pisang-dicelur
2 sudu bawang kisar (bawang merah, bawang putih & bawang besar)
2 sudu ikan bilis tumbuk (boleh ubah kuantiti)
1 sudu lada kering kisar
Air-secukupnya
Garam-kalau belum cukup masin
Minyak masak-untuk menumis

Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang kisar, ikan bilis dan lada kering.

2. Setelah bahan tumis garing, masukkan jantung pisang dan kacau.

3. Masukkan air dan biarkan seketika.

4. Masukkan garam dan kacau hingga sebati.

4. Hidangkan jantung pisang yang sudah siap dimasak.

Jantung Pisang Goreng Berlada

Bagi yang tak boleh makan pedas, tak perlu gunakan lada kering. Gunakan bawang dan ikan bilis pun dah sedap rasanya. Sesiapa yang ada resepi menarik menggunakan jantung pisang, dipersilakan untuk kongsi di ruangan komen.

Selamat mencuba dan jumpa lagi dalam entri akan datang.

*Kalau dah cukup rasa masin, tak perlu tambahkan garam.


Baca resepi yang lain:

Comments

  1. jantung pisang is bae haha sedap resipi jannah ni nak buat jugak lah

    Farhana Jafri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolehlah share di blog lepas dah cuba resepi ni😁.

      Delete
  2. tambahkan belacan
    jadilah jantung pisang goreng belacan berlado

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pernah cuba lagi tambahkan belacan,WP.

      Delete
  3. Macam-macam resepi boleh dicuba dengan menggunakan janung pisang. Tq for sharing.

    ReplyDelete
  4. Selalu rebus je, menarik juga buat tumis macam nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooh. Keluarga saya selalu masak jantung pisang macam ni.

      Delete

Post a Comment