Resepi Sambal Tauhu dan Kentang

Hai semua. Hari ni saya kembali dengan satu lagi perkongsian resepi sambal. Entri ini adalah untuk resepi sambal tauhu dan kentang.

Biasanya saya hanya goreng tauhu. Kentang pula selalunya saya campurkan dalam masakan seperti sup. Ini merupakan cubaan pertama saya untuk memasak sambal tauhu dan kentang. Kalau nak tahu hasilnya, kenalah baca entri ini sehinga habis. Tanpa melengahkan masa, jom kita lihat resepinya.

Bahan-bahan 
2 biji kentang-dipotong kecil dan digoreng terlebih dahulu
2 keping tauhu-dipotong kecil dan digoreng terlebih dahulu
2 sudu bawang kisar (bawang merah, bawang putih & bawang besar)
1 1/2 sudu lada kering kisar
Air asam jawa-bancuh sedikit asam jawa
Garam-secukupnya
Minyak masak-untuk menumis

Cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang kisar dan lada kering kisar.

2. Setelah bahan tumis sudah garing, masukkan air asam jawa dan kacau seketika.

3. Apabila sambal sudah agak pekat, masukkan tauhu dan kentang. Kacau hingga sebati.

4. Masukkan garam dan kacau.

5. Hidangkan sambal tauhu dan kentang yang sudah siap dimasak.

Sambal Tauhu dan Kentang

Nasib baik hasilnya sedap walaupun baru pertama kali cuba masak😂. Sesiapa yang suka makan sambal tu, bolehlah cuba nanti. Kalau anda ada resepi sambal yang lain, dipersilakan untuk kongsi di ruangan komen.

Jumpa lagi dalam entri yang akan datang.

Comments

Post a Comment