EXPERIENCE: Pengalaman Pertama Kali Buat Wantan Goreng

Hai semua. Selamat datang ke siri Experience. Untuk entri kali ini, saya akan kongsikan pengalaman pertama kali membuat wantan goreng.

Sebenarnya, adik saya yang cadangkan untuk buat wantan goreng. Kami tak pernah buat wantan pun sebelum ni. Jadi, resepi ikut suka hati je. Saya dah kongsikan resepi yang kami guna di blog ni.

Sebelum mula melipat kulit wantan, kami dah tonton video di YouTube untuk belajar cara melipat kulit wantan. Kami jumpa dua cara lipatan yang cantik. Satu bentuk macam sup bunjut dan satu lagi bentuk segi empat tepat.

Kali pertama cuba lipat kulit wantan memang tak jadi. Kulit wantan tu koyak sebab inti agak basah😂. Kami tambahkan tepung jagung dan biarkan seketika supaya intinya lebih kering. 

Percubaan kedua, ketiga dan seterusnya pun gagal. Kulit wantan asyik koyak walaupun kami dah cuba gunakan dua kulit wantan sekaligus. Tak pastilah sebab intinya masih tidak cukup kering, kulit wantan terlalu nipis atau teknik yang kami gunakan salah😅.

Akhirnya, kami ambil keputusan untuk lipat kulit wantan menjadi bentuk segi tiga saja. Daripada kulit wantan terbazir akibat percubaan yang gagal, lebih baik lipat kulit wantan kepada bentuk yang mudah.

Lupa pula nak ambil gambar wantan sebelum digoreng. Jadi, ada satu gambar saja. Tapi kalau nak tengok cara pembuatan wantan goreng yang lebih terperinci, boleh ke YouTube channel The Wonderful Jannah.
Wantan Goreng

Nasib baik rasanya sedap walaupun rupanya biasa-biasa saja. Kalau tengok dalam gambar di atas, memang kulit wantan tu agak nipis sebab boleh nampak intinya. Kulit wantan tu mudah koyak kalau tak lipat dengan lemah lembut.

Rasanya kena cuba beli kulit wantan dari jenama berbeza pula lain kali. Selain itu, kena belajar teknik yang betul untuk lipat kulit wantan. 

Kalau anda ada pengalaman membuat wantan, boleh kongsikan tips yang anda tahu di ruangan komen.

Sekian saja untuk hari ini. Jumpa lagi dalam entri akan datang.

Comments

Post a Comment