Resepi Ayam Bakar Kicap Yang Mudah

Hai semua. Memandangkan sekarang ni sudah bulan Ramadan, mesti ramai yang mencari resepi untuk juadah berbuka puasa. Jadi, hari ini saya ingin berkongsi satu resepi dengan anda semua. Resepinya ialah ayam bakar kicap.

Sebenarya, saya belajar resepi ni daripada adik saya. Bahan-bahan yang diperlukan pun hanya sedikit dan mudah dicari. Untuk ayam tu, terpulanglah kepada anda untuk masak bahagian mana. Dalam entri ni, saya menggunakan paha ayam dan kepak ayam. Kalau nak masak dalam kuantiti yang lebih banyak, bolehlah tambahkan kuantiti bahan-bahan di bawah.

Kalau nak rasa yang lebih sedap, anda boleh perap ayam dengan bahan-bahan terlebih dahulu. Saya tidak perap kerana nak cepat semasa memasak pada hari tu. Untuk suhu oven dan masa, anda boleh ubah bergantung kepada bahagian ayam yang anda gunakan, cara potongan dan berapa kering anda nak untuk ayam tu. Kalau anda potong kecil-kecil ayam tersebut, masa yang diperlukan untuk memasak adalah lebih pendek. Tanpa melengahkan masa lagi, jom baca resepinya.

Bahan-bahan
Ayam
4 ulas bawang putih-disagat
1 inci halia-disagat
Garam-secukupnya
Serbuk lada hitam-secukupnya
Kicap pekat-secukupnya
Minyak zaitun-secukupnya

Cara memasak
1. Masukkan semua bahan ke dalam satu mangkuk.

2. Apabila ayam sudah disaluti dengan bahan-bahan, pindahkan ke dulang oven.

3. Bakar pada suhu 180 darjah Celcius selama 25-30 minit.

4. Terbalikkan ayam dan bakar semula pada suhu 180 darjah Celcius selama 10-15 minit.

5. Hidangkan ayam yang sudah siap dimasak.

Ayam Bakar Kicap

Kalau tengok dari segi rupa, nampak macam menjadi ayam bakar ni. Sebenarnya, ni pertama kali saya cuba masak ayam bakar. Rasa pun sedap walaupun tak perap lama sebelum bakar. Sesiapa yang ada cadangan menu lain, boleh kongsikan di ruangan komen.


Comments

  1. Sedapnyaaaa!! lapar terus tengok haha. Singgah sini ya, jemputla melawat blog usang saya kalau ada kelapangan :)

    ReplyDelete
  2. Sedapnya. Satu hari nanti boleh cuba hehe. Salam perkenalan https://shalmilanadya.blogspot.com/2020/04/segmen-bloglist-2020-by-cik-miela.html

    ReplyDelete
  3. sedapnya jannah, mesti anak-anak suk ni kan

    ReplyDelete
  4. Nampak sedap dan menarik.. Boleh dicuba ini.. idea memasak pun dah ketandusan.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apabila hari2 memasak, memang ketandusan idea, Kak Sha😂.

      Delete
  5. nampak sodap gak.. boleh torai ni. hehe

    ReplyDelete
  6. nampak sedap pula... dah lama berkenan mau makan ayam bakar.. nice resepi..

    ReplyDelete
  7. Sedapnya..dah lama tak makan ayam bakar..boleh try ni

    ReplyDelete

Post a Comment