Resepi Sawi Goreng

Hai semua. Kembali lagi dalam sesi berkongsi resepi di blog The Wonderful Jannah. Entri hari ini adalah berkaitan sayur. Saya akan kongsikan resepi sayur sawi goreng.

Resepi ni sangat mudah dan cepat untuk dimasak. Untuk menambahkan rasa, boleh gunakan ikan bilis atau bebola ikan. Selalunya saya gunakan bebola ikan tapi untuk resepi hari ni saya gunakan ikan bilis. Jom kita baca resepinya.

Bahan-bahan
Sawi
3 ulas bawang putih-diketuk
1 sudu ikan bilis (boleh digantikan dengan bebola ikan)
Garam (kalau tak cukup masin)
Air-secukupnya
Minyak masak-untuk menumis

Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih dan ikan bilis lalu goreng sehingga garing.

2. Masukkan sawi dan kacau seketika.

3. Tambahkan sedikit air. Kacau sehingga sawi kelihatan layu.

4. Tutup api dan hidangkan sawi yang sudah siap dimasak.

Sawi Goreng

Untuk resepi ini, saya tak letakkan garam sebab sudah ada rasa masin dari ikan bilis. Tapi kalau anda rasa tahap kemasinan tu belum mencukupi, bolehlah tambahkan garam.

Kalau ada resepi lain untuk masak sayur sawi, dialu-alukan untuk kongsi di ruangan komen. Jumpa lagi dalam entri yang akan datang.

Baca resepi yang lain:

Comments

  1. Sedapnya sawi goreng tapi kak sha kurang suka sawi panjang nie.. Lebih suka sawi bunga sebab manis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah. Saya pun lagi suka sawi bunga. Tapi susah nak cari masa PKP😅.

      Delete
  2. kak ana pun baru masak sayur sawi petik dari belakang rumah je JR :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti lagi sedap sebab datang dari kebun sendiri😁.

      Delete
  3. akak suka sawi ni main celur je, pastu baru tumis gravy garlic+sos tiram. put on it. yummy!!!

    ReplyDelete

Post a Comment