Hai semua. Hari ni saya ingin kongsikan resepi sambal terung pipit. Resepi agak mudah dan kebanyakkan bahan yang diperlukan adalah bahan-bahan asas yang selalu ada di rumah.
Dalam resepi yang saya akan kongsikan, saya sertakan belacan. Tapi kalau anda tak boleh makan belacan, tak perlu letak pun sebab rasa daripada ikan bilis tu dah sedap. Garam pula tak perlu letak melainkan anda rasa kemasinannya belum mencukupi. Tanpa melengahkan masa, jom kita lihat resepi penuh.
Bahan-bahan
Terung pipit
1 sudu bawang kisar (bawang merah, bawang putih & bawang besar)
2 sudu lada kering kisar
2 sudu ikan bilis yang sudah ditumbuk
1/2 biji bawang besar-dihiris
Air asam jawa-bancuh sedikit asam jawa
Air-secukupnya
Belacan-secukupnya (tak wajib)
Garam-kalau tak cukup masin
Minyak masak-untuk menumis
Cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang kisar, ikan bilis, lada kering kisar dan belacan.
2. Apabila bahan tumis sudah garing, masukkan terung pipit. Kacau seketika lalu masukkan air asam jawa.
3. Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.
4. Apabila terung pipit sudah empuk dan sambal sudah pekat, masukkan bawang besar dan kacau.
5. Tambahkan garam (jika belum cukup masin). Hidangkan sambal terung pipit yang sudah siap dimasak.
Memang berselera makan kalau ada sambal terung pipit ni terutamanya kalau makan dengan ikan goreng. Selamat mencuba resepi ini. Sesiapa yang ada resepi lain untuk terung pipit, jangan segan untuk kongsikan di ruangan komen.
Jumpa lagi dalam entri yang akan datang.
Dalam resepi yang saya akan kongsikan, saya sertakan belacan. Tapi kalau anda tak boleh makan belacan, tak perlu letak pun sebab rasa daripada ikan bilis tu dah sedap. Garam pula tak perlu letak melainkan anda rasa kemasinannya belum mencukupi. Tanpa melengahkan masa, jom kita lihat resepi penuh.
Bahan-bahan
Terung pipit
1 sudu bawang kisar (bawang merah, bawang putih & bawang besar)
2 sudu lada kering kisar
2 sudu ikan bilis yang sudah ditumbuk
1/2 biji bawang besar-dihiris
Air asam jawa-bancuh sedikit asam jawa
Air-secukupnya
Belacan-secukupnya (tak wajib)
Garam-kalau tak cukup masin
Minyak masak-untuk menumis
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang kisar, ikan bilis, lada kering kisar dan belacan.
2. Apabila bahan tumis sudah garing, masukkan terung pipit. Kacau seketika lalu masukkan air asam jawa.
3. Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.
4. Apabila terung pipit sudah empuk dan sambal sudah pekat, masukkan bawang besar dan kacau.
5. Tambahkan garam (jika belum cukup masin). Hidangkan sambal terung pipit yang sudah siap dimasak.
Sambal Terung Pipit |
Memang berselera makan kalau ada sambal terung pipit ni terutamanya kalau makan dengan ikan goreng. Selamat mencuba resepi ini. Sesiapa yang ada resepi lain untuk terung pipit, jangan segan untuk kongsikan di ruangan komen.
Jumpa lagi dalam entri yang akan datang.
tak pernah lagi buat sambal terung pipit nie.. Selalu tumbuk dengan pucuk ubi je untuk buat masak lemak..
ReplyDeleteOh. Saya tak pernah lagi cuba terung pipit masak lemak.
DeleteTq Hannah for resepi. Kalau mama xnak la letak belacan
ReplyDeleteSelalunya saya tak letak belacan tapi kali ni cuba letak belacan pula.
Delete