Resepi Daging Masak Kicap

Hai semua. Hari ini saya akan kongsikan resepi daging masak kicap.

Untuk resepi ini, saya tak tambahkan air kerana air daripada daging sudah mencukupi. Garam juga tidak digunakan kerana kicap sudah memberikan rasa masin yang mencukupi. Jom kita lihat resepi penuh.

Bahan-bahan
Daging-dihiris
2 sudu bawang kisar (bawang merah, bawang putih & bawang besar)
1/2 inci halia-ditumbuk
Kicap pekat-secukupnya
Kicap manis-secukupnya
1/2 biji bawang besar-dihiris
Minyak masak-untuk menumis

Cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang kisar dan halia.

2. Setelah bahan tumis garing, masukkan daging dan kacau seketika.

3. Apabila kuah sudah mendidih, masukkan kicap pekat dan kicap manis. Kacau seketika dan biarkan sehingga kuah sedikit surut.

4. Masukkan bawang besar. Apabila bawang besar sudah layu, tutup api.

5. Hidangkan daging yang sudah siap dimasak.

Daging Masak Kicap

Daging masak kicap ni adalah antara resepi yang mudah untuk dimasak sebab tak banyak pun bahan yang diperlukan. Selamat mencuba.

Bagaimana pula daging masak kicap versi anda? Jangan lupa kongsikan di ruangan komen.


Comments

  1. Menu kesukaan anak² akak ni Jannah. Sedap. Betul kata Jannah, tak perlu dah tambah garam. Masin pada kicap dah pun mencukupi.

    ReplyDelete
  2. antara meni kesukaan ramai bila ada daging di rumah kami ni JR :)

    ReplyDelete
  3. kite masak daging selalu liat ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang-kadang memang liat😅. Tapi makan jelah sebab dah siap masak.

      Delete
  4. Kak Sha pun suka buat daging masak kicap.. Bahan yang diperlukan tak banyak dan cepat je nak membuatnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak cepat, memang masak yang simple jelah kan.

      Delete

Post a Comment