Resepi Cekur Manis Dan Fucuk Tumis Ikan Bilis

Hai semua. Hari ini saya ingin kongsikan resepi cekur manis dan fucuk tumis ikan bilis.

Kalau anda tiada fucuk dan suhun di rumah, tak menjadi masalah pun. Boleh je masak cekur manis tumis ikan bilis ni. Mari kita lihat resepinya.

Bahan-bahan
Cekur manis
Fucuk-direndam dalam air sehingga kembang dan toskan
Suhun-direndam dalam air sehingga kembang dan toskan
2 sudu bawang kisar (bawang merah, bawang putih & bawang besar )
2 sudu ikan bilis tumbuk
Air-secukupnya
Garam-secukupnya (kalau tak cukup masin)
Minyak masak-untuk menumis

Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang kisar dan ikan bilis. Tumis sehingga garing.

2. Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.

3. Masukkan fucuk dan suhun. Biarkan seketika.

4. Masukkan cekur manis. Masak sehingga cekur manis sudah layu.

5. Masukkan garam dan kacau. Hidangkan sayur yang sudah siap dimasak.

Cekur Manis Dan Fucuk Tumis Ikan Bilis

Kuah tu nampak sedikit gelap disebabkan ikan bilis. Apabila kita tumis dengan ikan bilis, lebih sedap rasanya. Sesiapa yang ada cekur manis di rumah, bolehlah cuba resepi ni.

Selamat memasak dan jumpa lagi😊.

Baca resepi yang lain:

Comments

  1. tak pernah lagi makan cekur manis tapi nampak sedap lak eh masak camtu

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh cekur tu samap dgn cangkuk manis ke?? tiba2 hakak terkonpius 🤣

      Delete
    2. Bolehlah cuba masak macam tu nanti, kak. Tak pastilah pula. Mungkin orang Sarawak panggil sayur ni dengan nama berbeza.

      Delete
  2. Suka cekur manis ini tapi tak pernah masak cengginie.. menarik..

    ReplyDelete

Post a Comment