Resepi Kangkung Goreng

Hai semua pengunjung blog TWJ yang masih setia singgah di sini. Resepi yang akan saya kongsikan hari ini ialah resepi yang melibatkan sayur berdaun hijau. Sebelum ini, saya sudah pernah berkongsi resepi kailan goreng. Hari ini tibalah giliran untuk resepi kangkung goreng.

Nampaknya sekarang ni ada variasi resepi yang dikongsikan di sini. Kalau tak, asyik resepi kubis ungu je😂. Disebabkan saya sudah balik ke Pahang, jadi banyaklah sikit sayur berlainan jenis yang ada. Tanpa melengahkan masa lagi, jom kita baca resepinya.

Bahan-bahan
Kangkung
3 ulas bawang putih-diketuk
1 sudu ikan bilis (boleh digantikan dengan bebola ikan)
Garam (kalau tak cukup masin)
Minyak masak-untuk menumis

Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih dan ikan bilis. Goreng sehingga garing.

2. Masukkan kangkung dan kacau.

3. Apabila kangkung sudah mula layu, tutup api.

4. Hidangkan kangkung yang sudah siap dimasak.

Kangkung Goreng

Untuk resepi ini, tak perlu letakkan garam kalau rasa masin daripada ikan bilis sudah mencukupi. Tapi kalau masih tak cukup masin, tambahlah sedikit garam.

Kebiasaanya, saya memang goreng kangkung macam ni je. Anda pula selalunya masak kangkung macam mana? Bolehlah kongsikan di ruangan komen.

Baca resepi yang lain:

Comments

  1. Hai sis.
    Bila tengok kangkung goreng teringat kangkung goreng belacan pedas makan dengan bubur sedap sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai, Redza. Bolehlah suruh mak masak kangkung masa pkp ni😁.

      Delete
  2. Sedap.. sedap tapi PKP nie cam susah je nak jumpa kangkung.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Pilihan terhad sikit masa beli barang dapur. Tapi boleh cuba cari dulu. Mana tahu ada.

      Delete
  3. lama x makan kangkung.. selalu bukan sayur yg selalu ada stock kt rumah ni.. slalu makan kat kedai hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya makan kangkung yang parent tanam kat rumah. Tak beli pun.

      Delete
  4. tgk gmbr kangkung goreng tu pon sedadpp ., ;p

    ReplyDelete

Post a Comment