Resepi Ayam Berempah Untuk Nasi Kerabu

Hai semua. Kisah nasi kerabu masih belum tamat lagi. Hari ni saya ingin berkongsi resepi untuk ayam berempah pula. Ayam ni boleh dimakan dengan nasi kerabu. Kalau nak makan dengan nasi putih pun boleh.

Perapan yang saya gunakan untuk ayam berempah ni tak banyak sangat dan bahan-bahannya pun mudah dicari. Macam biasalah resepi Jannah semua mudah-mudah je😂. Ayam tu diperap dengan bahan-bahan lain selama satu malam supaya semua rasa meresap ke dalam ayam.

Sebelum anda baca resepi, saya nak bagi sedikit tip. Untuk elakkan serdak tu hangus, gunakan api yang sederhana dan angkat serdak terlebih dahulu kalau nampak macam dah nak hangus tu. Tak perlu tunggu ayam masak baru nak angkat serdak dan daun kari.

Bahan-bahan
Ayam-dipotong
5 ulas bawang putih
1 inci halia
Serai-bergantung kepada kuantiti serdak yang diingini
Daun kari-secukupnya
Garam-secukupnya
Serbuk kunyit-secukupnya
Serbuk kari daging-secukupnya
Minyak masak-untuk menggoreng

Cara memasak
1. Tumbuk bawang putih, halia dan serai secara berasingan (serai dipotong panjang-panjang dan ditumbuk kasar).

2. Masukkan ayam ke dalam satu bekas.

3. Tambahkan semua bahan kecuali minyak masak. Gaul hingga sebati. Perap ayam selama satu malam atau beberapa jam.

4. Panaskan kuali. Goreng ayam yang telah diperap dengan api sederhana.

5. Angkat ayam apabila sudah berwarna keperang-perangan.

Ayam Berempah

Kalau tengok dari segi rupa, memang nampak macam ayam berempah. Cuma saya rasa serdaknya tak banyak sangat. Kena lebihkan lagi serai kalau masak lain kali. Rasa pun sedap walaupun ayam tu tak perap dengan banyak sangat bahan.

Sesiapa yang ada tips untuk masak ayam berempah yang sedap, dialu-alukan untuk kongsi di ruangan komen.

Selamat mencuba dan jumpa lagi dalam entri yang akan datang.

Baca resepi ayam yang lain:

Resepi Buttermilk Chicken
Resepi Ayam Goreng Korea
Resepi Sambal Kelapa

Comments

Post a Comment