Hai semua. Jumpa lagi dalam entri resepi. Untuk entri hari ini, saya akan kongsikan resepi ikan goreng tumis bawang.
Disebabkan dah bosan asyik makan ikan goreng biasa, saya pun cuba olah sedikit resepi ikan goreng. Saya dapatkan inspirasi daripada resepi tempe goreng yang pernah saya kongsikan sebelum ni. Bagi yang ingin cuba resepi ni, anda bebas menggunakan apa-apa jenis ikan. Terpulang kepada citarasa masing-masing. Jom kita baca resepinya.
Bahan-bahan
Ikan-digaul dengan serbuk kunyit dan garam
1 biji bawang merah-dihiris
1 biji bawang putih-dihiris
1/2 biji bawang besar-dihiris
1/2 inci halia-dihiris
Minyak masak
Cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan hingga keperangan. Angkat dan letakkan dalam satu pinggan.
2. Masukkan bawang merah, bawang putih, bawang besar dan halia ke dalam minyak lebihan menggoreng ikan.
3. Apabila bawang besar sudah layu, tutup api.
4. Letakkan bahan-bahan tumisan ke atas ikan yang telah digoreng terlebih dahulu.
Resepi ni sangat mudah untuk dimasak dan sedap. Tak perlu sambal dah. Memandangkan saya dah buang tulangnya sebelum dimasak, nak makan pun mudah. Sesiapa yang dah kehabisan idea untuk masak ikan, bolehlah cuba resepi ni.
Selamat mencuba.
Baca resepi yang lain:
Resepi Ikan Bawal Kicap Berlada
Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak
Resepi Ikan Patin Goreng Berlada
Disebabkan dah bosan asyik makan ikan goreng biasa, saya pun cuba olah sedikit resepi ikan goreng. Saya dapatkan inspirasi daripada resepi tempe goreng yang pernah saya kongsikan sebelum ni. Bagi yang ingin cuba resepi ni, anda bebas menggunakan apa-apa jenis ikan. Terpulang kepada citarasa masing-masing. Jom kita baca resepinya.
Bahan-bahan
Ikan-digaul dengan serbuk kunyit dan garam
1 biji bawang merah-dihiris
1 biji bawang putih-dihiris
1/2 biji bawang besar-dihiris
1/2 inci halia-dihiris
Minyak masak
1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan hingga keperangan. Angkat dan letakkan dalam satu pinggan.
2. Masukkan bawang merah, bawang putih, bawang besar dan halia ke dalam minyak lebihan menggoreng ikan.
3. Apabila bawang besar sudah layu, tutup api.
4. Letakkan bahan-bahan tumisan ke atas ikan yang telah digoreng terlebih dahulu.
Ikan Goreng Tumis Bawang |
Resepi ni sangat mudah untuk dimasak dan sedap. Tak perlu sambal dah. Memandangkan saya dah buang tulangnya sebelum dimasak, nak makan pun mudah. Sesiapa yang dah kehabisan idea untuk masak ikan, bolehlah cuba resepi ni.
Selamat mencuba.
Baca resepi yang lain:
Resepi Ikan Bawal Kicap Berlada
Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak
Resepi Ikan Patin Goreng Berlada
ikan apa sis guna tu...
ReplyDeleteTak berapa ingat sebab dah lama dah😅. Rasanya ikan muduk kot.
DeleteLauk begini memang menambah-nambah nasi dalam pinggan. Menyelerakan!
ReplyDeleteBetul tu. Kalau tambah kicap manis masa makan lagi sedap.
Deletejannah guna isi ikan je ye, sedap ni jannah makan panas-panas kan :)
ReplyDeleteHaah, saya guna isi ikan je.
Deletesimple but sedap ni..
ReplyDeleteBetul tu😁.
Delete