Resepi Sup Tulang Yang Sedap Dan Mudah

Hai semua. Saya kembali lagi dengan sesi perkongsian resepi. Hari ini saya akan kongsikan resepi sup tulang yang sedap dan mudah.

Sebenarnya, ini percubaan pertama saya untuk memasak sup tulang bersama dengan adik. Seperti biasa, resepi di blog The Wonderful Jannah ni hasil trial and error😂. Kalau nak tahu menjadi ke tidak sup tulang ni, kenalah baca entri ni sehingga habis.

Tanpa membuang masa lagi, jom kita baca resepinya.

Bahan-bahan
20 ketul tulang lembu
1 biji bawang merah-dihiris
Rempah (kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang)
1 sudu bawang kisar (bawang merah, bawang putih, bawang besar)
1 sudu perencah sup
Air-secukupnya
Garam-secukupnya
Serbuk lada hitam-secukupnya
Minyak masak-untuk menumis

Hiasan
Daun sup-dihiris
Daun bawang-dihiris

Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bawang merah.

2. Apabila bawang merah sudah layu, masukkan rempah. Biarkan seketika lalu masukkan bawang kisar.

3. Setelah bahan tumisan garing, masukkan tulang lembu. Kacau dan biarkan sehingga permukaan daging sudah berubah warna.

4. Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.

5. Masukkan perencah sup. Kacau dan biarkan seketika.

6. Masukkan garam dan serbuk lada hitam lalu kacau.

7. Masak sehingga sup surut sedikit dan daging sudah masak (tambah air lagi dan biarkan sup mendidih jika daging masih belum masak/empuk). Hiaskan dengan daun sup dan daun bawang.

Sup Tulang

Seperti yang anda dapat lihat dalam gambar di atas, itulah hasil masakan sup tulang. Sebenarnya ada banyak lagi tapi hanya letakkan dua ketul je dalam mangkuk😂. Dari segi rupa, macam berjaya dan rasanya juga sedap untuk cita rasa saya. Kira okay untuk yang baru pertama kali masak resepi ni.

Selamat mencuba resepi sup tulang versi The Wonderful Jannah. Kalau anda ada tips untuk masak sup tulang, jangan segan untuk kongsikan di ruangan komen.

Jumpa lagi.

Comments

Post a Comment